Polityka prywatności

by Położna Agata

Kim jestem?

Nazywam się Agata Zakrzewska. Jestem położną i autorką bloga, a także administratorem Twoich danych.
Adres mojej strony to: https://agatazakrzewska.com.

Blog możesz również odwiedzić, wpisując łatwą do zapamiętania nazwę domeny poloznapoz.pl w pasku adresu przeglądarki.

Dokument, który czytasz stanowi politykę prywatności mojego bloga. Starałam się jak najbardziej uprościć treść dokumentu, dbając jednocześnie o to, aby rozwiała wszelkie Twoje wątpliwości. Dzięki temu jest szansa, że skończysz czytać politykę prywatności i w spokoju wypić kawę zanim Twój bobas postanowi zakończyć popołudniową drzemkę i się obudzi.

Jeśli jednak masz jakiekolwiek pytania dotyczące treści polityki prywatności lub jest ona dla Ciebie niejasna, zapraszam do kontaktu: polozna@agatazakrzewska.com.

Jakie dane osobiste zbieram i dlaczego je zbieram?

  1. Ciasteczka. Ciasteczka to tłumaczenie z języka angielskiego słowa Cookies. Gdy odwiedzasz mojego bloga, Twój komputer zostaje poczęstowany ciasteczkami. Są to niewielkie pakiety danych, które są przechowywane przez Twoją przeglądarkę i wymieniane pomiędzy Twoją przeglądarką a moim blogiem. Bobas uwielbia Twoje ciasteczka a informacja ta wyświetlana jest podczas Twojej pierwszej wizyty na blogu. Wyrażenie zgody i zamknięcie tej informacji oznacza, że wyrażasz zgodę na to, żeby bobas pałaszował się Twoimi ciasteczkami zgodnie z niniejszą polityką prywatności. Dlaczego ciasteczka są takie dobre? Byś mogła w sposób komfortowy korzystać z bloga. Zgodę zawsze możesz wycofać, zabierając bobasowi ciasteczka poprzez usunięcie ich w ustawieniach w Twojej przeglądarce. Warto jednak pamiętać, że może to powodować jego marudzenie i w związku z tym trudności w korzystaniu z bloga – pewne funkcje mogą nie być dostępne.
  2. Dane statystyczne bloga. W celach statystycznych bloga oraz określenia, czy moja praca włożona w prowadzenie bloga przynosi efekty – korzystam z narzędzi Google Analytics. Zbiera on anonimowo informacje związane z Twoją wizytą na blogu m.in. czy przeglądasz mojego bloga z Polski, a może z Holandii, jak do mnie trafiłaś, jaka treść Ciebie zainteresowała, ile czasu poświęciłaś na zapoznanie się z nią. Informacje te pomagają w poprawieniu mojego bloga poprzez lepsze dostosowanie jej zawartości do potrzeb odbiorców. Ta wtyczka to taka energiczna, podekscytowana gospodyni, która chce się upewnić, czy wszyscy goście czują się u niej dobrze. W tym celu wykorzystywane są ciasteczka firmy Google dotyczące usługi Google Analitycs zgodnie z ich polityką prywatności.
  3. Linki do innych stron www. Na blogu we wpisach pojawiają się linki umożliwiające przejście na inne strony www. Nie odpowiadam za politykę prywatności stosowaną przez właścicieli tych stron. Zachęcam Cię do zapoznania się z treścią polityki prywatności umieszczonej na stronie, na którą się udasz.
  4. Logi serwera. Mój blog jest oparty o system WordPress i składa się z różnych plików tworzących blog. Aby blog funkcjonował, pliki te muszą być gdzieś umieszczone, żebyś miała do nich dostęp poprzez sieć Internet. Tu z pomocą przychodzi hosting czyli serwer podłączony do sieci Internet, na którym przechowywane są i udostępniane pliki bloga. Hosting to taki domek dla bloga. Powierzam przetwarzanie danych osobowych firmie, na której serwerach znajduje się mój blog. W tym celu umowę powierzenia przetwarzania danych zawarłam z najlepszym dostawcą hostingu w Holandii (nr 1 według niezależnej oceny porównawczej dostawców hostingu w Holandii):
    Vimexx B.V. (NL) z siedzibą w Deventer KvK 70570078.
    Elementy bloga takie jak wpisy, zdjęcia, publikacje pdf znajdują się na tym samym serwerze, na którym przechowywany jest blog. Każde korzystanie z tych treści wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, które jest zapisywane w logach na serwerach. Serwer w odpowiedzi wysyła te elementy do Ciebie, umożliwiając Ci zobaczenie ich na blogu. Dane, które są zapisywane w logach na serwerze to m.in. data i czas serwera, Twój adres IP, informacje o tym z jakiej przeglądarki internetowej i systemu operacyjnego korzystasz, a więc nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi z bloga. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze, a dostęp do nich mają tylko osoby upoważnione do administrowania serwerem.
  5. Komentarze na blogu. Komentując bloga, przekazujesz mi dane, które zostały przez Ciebie udostępnione: Twoje imię, Twój e-mail, Twoja strona internetowa. Komentowanie bloga wiąże się z akceptacją polityki prywatności.
  6. Kontrola nad spamem. Aby utrzymać kontrolę nad spamem, na blogu zainstalowana jest wtyczka Akismet. W tym celu wykorzystywane są ciasteczka firmy Automattic zgodnie z ich polityką prywatności.
  7. Korespondencja mailowa i za pośrednictwem portali społecznościowych. Kontaktując się ze mną za pośrednictwem poczty elektronicznej czy portali społecznościowych jak Facebook, jako nadawca wiadomości w sposób naturalny przekazujesz mi swój adres e-mail/nazwę Twojego loginu, a także inne dane osobowe, które możesz zawrzeć w treści wiadomości.
  8. Narzędzia społecznościowe. Na blogu używane są wtyczki i inne narzędzia społecznościowe udostępniane przez serwisy społecznościowe, takie jak Facebook, Twitter, Pinterest. Korzystanie z funkcji „Polub” lub „Udostępnij” wiąże się z wykorzystywaniem ciasteczek powyższych serwisów społecznościowych zgodnie z ich polityką prywatności.

Jakie masz prawa do swoich danych?

  1. Masz prawo wiedzieć, że przekazanie swoich danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie jest całkowicie dobrowolna.
  2. Masz prawo wiedzieć, że wszelkie przekazane dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłaś zgodę.
  3. Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych – ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś taką zgodę lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką ze mną prowadziłaś, usunięcia swoich danych osobowych.
  4. Masz prawo wiedzieć, że mogę odmówić Ci realizacji niektórych z powyższych praw w sytuacji, w której realizacja danego prawa stałaby w sprzeczności z uzasadnionym celem przetwarzania przeze mnie danych, np. mogę odmówić Tobie usunięcia archiwum korespondencji z uwagi na potrzeby wykazania jej przebiegu w przyszłości np. obronę przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.
  5. Masz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych doszło do naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych. W Holandii jest to Autoriteit Persoonsgegevens (AP); niezależny organ nadzorczy w Holandii, który pełni funkcję ochrony podstawowych praw i wolności osób fizycznych w związku z przetwarzaniem oraz ułatwiania swobodnego przepływu danych osobowych.

Jak chronione są Twoje dane?

Szanuję prawo do prywatności i jeżeli tutaj trafiłaś, to oznacza, że również cenisz swoją prywatność. Dokładam wszelkiej należytej staranności, aby dane jakie mi przekazujesz były odpowiednio chronione przed dostępem osób do tego nieupoważnionych.

W tym celu używany jest m.in. bezpieczny protokół szyfrowania komunikacji (SSL). To taka czarna kłódka (zielona na smartfonie), która pojawia się w pasku adresu podczas odwiedzania bloga.

Jak długo i gdzie przechowuję Twoje dane?

Nie jestem w stanie określić czasu przechowywania Twoich danych ze względu na ich specyfikę. Dane zostaną usunięte z bazy, gdy zdecyduję się bloga zamknąć, na co raczej się nie zapowiada.

Twoje dane (logi serwera, komentarze na blogu, kontrola nad spamem, korespondencja mailowa) przechowywane są na tym samym serwerze, na którym przechowywany jest blog.

Udostępnianie Twoich danych

Twoje dane są chronione przed dostępem osób do tego nieupoważnionych – są udostępniane wyłącznie w zakresie, celu i podmiotom wymienionym w niniejszej polityce prywatności.

Są jednak szczególne sytuacje, w których obowiązujące prawo nakazuje administratorowi udostępnienie zebranych danych organom państwowym – w takich sytuacjach dane takie zostaną przeze mnie udostępnione.

Zmiana polityki prywatności

Zastrzegam sobie prawo zmiany polityki prywatności, o ile będzie wymagać tego obowiązujące prawo. Zmiana może także nastąpić w wyniku rozbudowania lub zmiany warunków technologicznych funkcjonowania bloga.

Aktualny tekst polityki prywatności zawsze będzie znajdować się pod adresem: https://agatazakrzewska.com/polityka-prywatnosci/.

Ostatnia aktualizacja: 26-10-2020

Podstawa prawna: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); ustawa o ochronie danych osobowych, która obowiązuje od 25 maja 2018 w całej Unii Europejskiej.

Zaparz sobie dobrą kawę, ciasteczka zapewnia położna. 🍪 Mniam! Przeczytaj skład ciasteczek.

🍪